Delča Gigov rodjen je 1959.godine u Dimitrovgradu, gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju. Gigov je iz porodice Brezničanje, koja je u istoriji ovog grada poznata kao familija iz koje potiču brojni sportski i kulturni radnici. Gigov se je od 1980.godine bavio glumom, a ljubav prema teatru nasledio je od svoje majke Desanke, izuzetno aktivne glumice dimitrovgradskog  pozorišta tokom šestdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Odigrao je preko četrdeset uloga u dimitrovgradskom pozorištu, a nekoliko puta glumački je zablistao i na sceni Narodnog pozorišta u Pirotu. Ostaće upamćene mnogobrojne njegove role za koje je nagradjivan mnogo puta na festivalima kako u Srbiji, tako i u Republici Bugarskoj, a najviše priznanje za najbolju mušku ulogu dobio je na Republičkoj smotri amaterskih pozorišta Srbije u Kuli, za ulogu Agatona u predstavi “Ožalošćena porodica”.

Godine 2004.postaje rukovodilac dimitrovgradskog teatra, a već 2005. uspeo je da realizuje davnašnju želju dimitrovgradskih pozorišnih pregalaca i pokreće Balkan teatar fest. Od 2008.godine bavi se i režijom, kako predstava za odrasle, tako i predstava za decu i mlade za šta je više puta nagrađivan.
Delča Gigov ostavio je traga i u sportskom životu svog rodnog grada. Dugo je obavljao funkciju sekretara Sportskog saveza Dimitrovgrada, a ostaće upamćen i kao jedan od najagilnijih i najuspešnijih organizatora Turnira u malom fudbalu, kojem je svojim ličnim angažovanjem , u drugoj polovini devesetih godina prošlog veka dao sasvim novu dimenziju.
Posebno će biti upamćen u Košarkaškom klubu “Dimitrovgrad”, u čijoj je upravi proveo više decenija i za koji se je zalagao kao delegat u Regionalnom košarkaškom savezu istočne Srbije.
Komemoracija povodom smrti Delče Gigova održaće se u sali Centra kulturu, u sredu 6. aprila, sa početkom u 10.00 časova.
Delča Gigov, biće sahranjen istog dana , u 12.00 časova na gradskom groblju u Dimitrovgradu.